Vilka skivor för en nybörjarkastare?
Reflektion, tips, prata om flygvärden och bygga din egen väska.
Entusiaster som precis har börjat med frisbeegolf frågar ofta mycket om skivor och naturligtvis "Vilken skiva kan jag använda för att göra långa kast eller öka längden?" Samma frågor dyker upp riktigt ofta, t.ex. På Facebooksidan, i olika frisbeegolfgruppers publikationer. Frågan är giltig, men å andra sidan är det mycket svårt att svara på den utan information om frågeställarens kastteknik och medelstorleken på kasten.
Olika puckar
Det finns ungefär fyra olika skivor i frisbeegolf. Indelningen baseras på deras flyghastighet. Nedan listas de olika skivgrupperna och deras egenskaper från långsammaste till snabbaste. Skivornas hastigheter meddelas ofta på säljarens hemsida och ligger mellan 1-15.
Putters - runda och höga men med en tunn kant. Detta innebär mer luftmotstånd under flygning, så pucken flyger långsammare och mer kontrollerat. Putter flyger nästan alltid ganska rakt. Flyghastigheterna varierar mellan 2-4. Kastad av ett proffs, puttern används oftast i tävlingar för öppningsslag eller närmande skott upp till bra 100m, som man vill stoppa nära korgen eller alternativt på en trädbevuxen fairway när linjen är för snäv för en snabbare puck. Med bra teknik är putterkastning, förutom putting, ett extremt effektivt och användbart vapen i puttarsenalen.
Midarit - något lägre än kanten på puttern och skivan med en tjockare kant. Formen på kanten är fortfarande rund. Luftmotståndet är något lägre än puttern, så pucken flyger lite snabbare och eventuellt längre än puttern. Dessa skivor kännetecknas också av en ganska rak flygning. Midarhastigheterna är oftast mellan 4-6. Kastas av proffs, pucken används för kast på ca 80-120 meter och mest för kast som kräver tightare linjer.
Fairway drivers - Dessa skivor skiljer sig återigen från midars med en något skarpare kant. Även på botten är fälgen eller fälgen tjockare och man kan initialt få bättre grepp om skivan just därför. Hastigheter hos fairwayförare är mellan ca 7-9. Med dessa skivor kastar proffs 100-140m kast, som oftast har lite mer plats på fairway. Hos fairwayförare är ändfaden, det vill säga svängen i slutet, redan något större än långsammare skivor.
Drivrutiner - Klart de skarpaste skivorna av alla. Vindmotståndet är lågt och puckarna har potential att flyga riktigt långt med ett hårt kast. Kanten på undersidan, eller Rimmi, är också tjock/bred. De flesta förare kräver en kastlängd på 90m+ för att vara rimliga eller effektiva att använda. Förarens hastigheter varierar mellan 10-14. Professionella spelare använder drivers mest för öppningsslag, som bär 100-180m beroende på fairway. Sluttonningen i drivrutiner är stor jämfört med långsammare skivor. Därför är de inte alltid särskilt lämpade för snäva skogsstigar.
Hur tolkar jag skivans flightnummer? Överstabil / stabil / understabil puck
Flygnumren finns på stämpeln på vissa skivor. De är till stor hjälp för en nybörjarkastare, men å andra sidan ger de också alltid riktning. Flygsiffrorna säger inte alltid hela sanningen om puckarnas flygningar, och speciellt de som har spelat länge vet det redan med säkerhet. Olika utgåvor av samma skivor har ofta formskillnader, vilket ibland i hög grad påverkar skivans bana och stabilitet. Genom att titta på puckens profil kan en erfaren spelare redan tolka puckens bana lite i förväg. Det är alltså möjligt för två identiska skivor att ha helt olika profil/form, men ändå ha samma flightnummer.
Istället för att använda flightnummer är det värt att lära sig att känna igen skivurvalet hos olika tillverkare och eventuellt be om hjälp från en butik eller ett proffs på området. Att spela med ett märke kan också vara en fördel eftersom det finns många skivtillverkare och det är lätt att bli lite förvirrad mellan olika skivor. Nästan varje pucktillverkare har puckar för varje spelares behov.
Avläsning från vänster till höger betyder flygnummer följande:
SPEED - potentiell flyghastighet för pucken. En snabbare puck kräver ett hårdare kast. En bra tumregel att komma ihåg kan vara att multiplicera din hastighet med tio och jämföra den med din kastlängd. Om din kastlängd till exempel är 70 meter är det inte nödvändigtvis värt att kasta skivor snabbare än fairwayförare (6-8 hastigheter).
GLIDE / LIITO - detta nummer berättar om puckens glidegenskaper. Ett högre antal betyder ett bättre förbund. Siffrorna varierar mellan 1-7. Ett större föreningsnummer innebär ibland också att skivan är rak/understabil om sista numret, eller FADE, är litet.
TURN/STABILITY - detta nummer indikerar puckens stabilitet. En överstabil puck tenderar alltid mycket snabbt åt vänster (högerhands knogkast) och en understabil tenderar att hålla pucken rak eller vända den åt höger, dvs. på motsatt sida. Siffrorna varierar mellan 0 och -5, och ett större negativt värde indikerar större understabilitet i skivan.
FADE / END TURN - Fade, eller fade i folkmun, berättar hur mycket eller lätt pucken börjar svänga åt vänster eller höger i slutet, beroende på kast-/kasthanden. En större fade innebär en större slutlig flip. Bredden är också viktig för puckens stabilitet, eftersom en puck med större bredd också beter sig mer stabilt och pålitligt, speciellt i blåsigt väder
Som ett exempel, låt oss ta en titt på Prodigys tre olika drivrutiner, börja med de mest stabila:
Dl, D3, D5
D1 - 13/5/0/3
I princip den mest stabila av Prodigys D-seriedrivrutiner. Bra anslutning, stabilitet och en stor Lopufeidi garanterar att denna puck inte välter särskilt lätt även i motvind. D1 är för det mesta ingen nybörjarpuck och kräver ca 110+ kastlängd för att börja fungera på ett rimligt sätt.
D3 - 13 / 6 / -2 / 2
Jämfört med D1 är denna skiva redan betydligt rakare och kan inte längre kallas en överstabil skiva. Som nästan alla skivor i den här serien kräver D3 en kastlängd på 100+ för att vara ett rimligt val. Jämfört med D1 är detta en rakare skiva med bättre glid, mindre stabilitet och mindre slutblekning. När den kastas hårt fungerar D3 bra för långa kast eftersom den tenderar att vända lite under kasten, men återvänder och slåss på slutet. Vid flygflygning erhålls sålunda en liten S-linje, med vilken även de längsta kasten ofta kan göras.
D5 - 13 / 6 / -4 / 2
Som du kan se på flightnumren är de ganska lika jämfört med D3-pucken. Skillnaden är dock -4 vad gäller stabilitet, vilket gör att skivan redan är ganska instabil. För en 100m-kastare skulle D5:an antagligen redan vara en så pass instabil puck att den skulle svänga över hela vägen till en rulle. Understabila puckar används ofta just för rullkast eller räta/vända kast från stor hyzervinkel.
Vilka skivor för en nybörjarkastare?
Hastigheten får inte pucken att flyga långt, men en snabbare puck kräver alltid ett hårdare kast för att flyga. Detta är ett av de största misstagen bland de som är nya inom sporten, eftersom att välja en skiva som är för snabb i början ofta inte ger bra resultat vad gäller kastlängd och kontrollerbarhet. Alltför ofta på banorna ser man nybörjarkastare kasta 20-30m bågar med snabba förare, som svänger vänster/höger väldigt snabbt. Utöver kasttekniken är påståendet "Det finns ingen utrustningssport" inom frisbeegolfen helt nonsens. Som nybörjarkastare behöver man inte ha många puckar utan de måste passa.
Kastlängderna för en spelare som startar en sport varierar mycket beroende på bland annat ålder, idrottsbakgrund och fysisk kondition. Det antas dock att de flesta av dem kan kasta en 20-60m båge när de startar. Vid denna kastlängd är de bästa alternativen för skivor långsammare putters och midars. En snabbare förare kan vara lättare att hålla i handen och kasta åt rätt håll till en början, men sett till bana och direktkast är det självklara valet för dessa längder att välja en långsammare skiva. De flyger längre rakt med ett lätt kast och kröker sig inte jättemycket i slutet. Som tur är råder de som utövar sporten ofta redan nybörjarkastare att komma igång. Kastet och kastlängden utvecklas ofta väldigt snabbt till en början och när man närmar sig 80-100m kan man till och med ta en lite snabbare puck. 6-10 speed fairwayförare är ett bra komplement till väskan vid det här laget.
Exempel på hur man bygger sin egen väska med Prodigys produkter
Plastkvaliteter går från mjukare till hårdare mellan 200 (mjuk) och 750 (hård)
Siffrorna på puckarna berättar om stabilitet. 1 är den mest stabila och från och med då rätar/understabiliserar puckens bana.
Kastlängd 40-60m
Putters: basplast, dvs 200/300 Pa4 och/eller Pa3
Midars: 300 eller 400 plast M4 och/eller M3
(Approach disk - 300 eller 400 A4)
Kastlängd 60-80m
Putters: 200-350 Pa3 och/eller Pa4, för att kasta putters 400 Pa3 eller Pa4
Midars: 300 eller 400 plast M3 och/eller M4
Approach puck 300 eller 400 A4
(Fairaway förare 300, 400 eller 750 F7 & F5)
Kastlängd 80-100m
Putters: Jag sätter en av de grundläggande Pa-skivorna i plast. För putter Pa4 (rak) & Pa1/Pa3 (stabil)
Midars: M4 (rak), M3/MX-3
Inflygningspuck: A3 och/eller A2
Fairways: F3 (rak), F5/F7 (vältning), F1/F2 (stabil)
Hybriddrivrutiner: H3v2 och möjlig FX-2 (superstabil)
Kastlängd 100m+
Putters: grundläggande plastputter. Kasta putters efter din smak med antingen bas- eller premiumplast
Midars: M4/M3/MX-3
Approach puck: A2 & A3
Farleder: F1/F2, F3, F5
Hybrider: FX-2, H3v2
Drivrutiner: 2-4 D1, D2 eller D3 skivor av olika flygning/form.