Ilmainen toimitus yli 80 €:n tilauksiin Suomessa

Miksi valmennus tai ohjaus on huippujuttu + kesäkuulumisia

Mitä hyötyä ohjauksesta, valmentajasta tai opettajasta yleensä voi olla jonkin taidon opettelussa?

Kesä 2021 on pitänyt koutsin kiireisenä ja kelit ovat hellineet lämmön muodossa meitä fribaajia. Harrastajamäärät tuntuvat kasvaneen edelleen, ja onhan frisbeegolf loistava laji vielä näin korona-aikaan. Kalenterissani harrastajamäärän kasvu on näkynyt enimmäkseen punaisena eli vapaita aikoja on ollut melko vähän. Vapaita aikoja löytyy kuitenkin jälleen horisontissa!

 


Miksi tulla valmennukseen?

 

Tämä on kysymys, josta keskustelemme usein asiakkaitteni kanssa. Lähes poikkeuksetta suurin osa asiakkaista on erittäin tyytyväisiä saamiinsa vinkkeihin olipa se sitten aivan perusteiden opettelemista tai kenties kokeneemman pelaajan tekniikan hiomista. On aivan mahtavaa saada asiakkailta viestiä jonkin ajan kuluttua ohjauksesta ja kuulla heidän kehittymisestään ja innostuksestaan. Välillä heitä tapaa myös kisoissa, ja ovatpa jotkin valmennuksessa käyneet pöllyttäneet koutsia mennen tullen. Tämän koen itse aina positiivisena asiana ja toisaalta myös onnistuneen valmennuksen tuloksena!

 

Netti on nykyään pullollaan erilaisia opetusvideoita, joissa harrastelijoista aina pro-pelaajiin asti ihmiset näyttävät ja käyvät läpi heittotekniikoiden saloja. Tämä on lajin kannalta äärimmäisen hyvä, ja foorumeita lueskellessa moni onkin löytänyt nämä ohjevideot. On äärimmäisen tärkeää oppia heti aluksi oikeat periaatteet ja liikeradat jatkon ja kehittymisen kannalta. Videoilla opetettavat asiat ovat lähes poikkeuksetta aivan oikeita ja hienosti selostettuja. 

Mitä videoilta kuitenkin jää usein sitten uupumaan verrattuna livenä tapahtuvaan kontaktiopetukseen?

 

Harrastaja katsoo videon ja suuntaa kentälle harjoittelemaan koittaen tehdä asioita, kuten videolla. Joissakin tapauksissa hän onnistuu iskostamaan kehoonsa ne liikkeet ja liikeradat, jotka ovat tärkeitä heitossa. Jos kuitenkin treenaa yksin, on melkeinpä välttämätöntä kuvata omaa heittoaan ja tästä päästääkin itsekseen harjoittelun haasteisiin. 

Heität, menet katsomaan videon ja toteat ehkä jonkin vielä menneen väärin. Menet koittamaan uudestaan, ehkäpä vielä hieman toisenlaisella kiekolla ja taas palaat katsomaan, menikö suoritus hyvin. Suorituksia tehdessämme ne tuntuvat aina joltain. ”Nyt onnistuin mielestäni tekemään liikkeen oikein”. Videolta katsottaessa ne näyttävät usein hyvin erilaiselta, mitä tunsimme juuri äsken. Lisäksi tämä metodi on melko hidas ja työläs.

Ohjauksessa koutsi on juuri sinua tai teitä varten paikalla. Hän antaa tarvittaessa jokaisen heiton jälkeen palautteen heti. Mikä onnistui tai mitä voisi tehdä seuraavaksi paremmin? Lisäksi treenikiekoista löytyy useita samoja kiekkoja, joilla voit yrittää täysin samaa heittoa uudelleen muuttamatta kiekon heittokulmaa tai voimaa. Ohjevideoiden katsomiseen ja itsenäiseen harjoitteluun verrattuna tämä on suuri etu, jota kannattaa harkita tarkoin. 

Juuri välittömän palautteen saaminen sekä keskusteleva ja avoin ilmapiiri tekevät kontaktiopetuksesta parhaan mahdollisen tavan oppia paremmaksi. Tämä ei tietystikään poista sitä faktaa, että treenisession jälkeen on jälleen harjoiteltava opittuja asioita itse lisää. Ohjauksessa ikään kuin pyrkimyksenä on sysätä asiakasta oikeaan suuntaan tekniikkansa kanssa, jolloin hän voi omalla ajallaan harjaantua lisää ja sitä kautta kehittyä heittäjänä.

Lajin aloittaneille heittäjille ohjaukseen tulo on varmasti kaikkein parasta, mihin kannattaa sijoittaa muutaman kiekon lisäksi. Kun tekniikkaan päästään käsiksi heti alkuun, saadaan se ohjattua heti oikeaan suuntaan. Vuosia hieman puutteellisella tekniikalla heittäneen liikettä onkin sitten jo huomattavasti haasteellisempi lähteä korjaamaan. Sekin toki onnistuu, mutta ottaa aikansa.

Frisbeekesä on kuumimmillaan, joten nautitaan siitä kaikin rinnoin!

-Eemeli