Ilmainen toimitus yli 80 €:n tilauksiin Suomessa

Mitä kiekkoja aloittelevalle heittäjälle?

Pohdiskelua, vinkkejä, puhetta lentoarvoista ja oman bägin rakentamisesta.

Frisbeegolfin vasta aloittaneet harrastajat usein kysyvät paljon kiekoista ja tietysti ”Millä kiekolla saan pitkiä heittoja tai lisää pituutta?” Samat kysymykset pyörivät todella usein myös mm. Facebookin puolella eri frisbeegolfryhmien julkaisuissa. Kysymys on aiheellinen, mutta toisaalta siihen on hyvin vaikea vastata ilman tietoa kysyjän heittotekniikasta ja heittojen keskimitasta.

Erilaiset kiekot

Frisbeegolfissa on karkeasti jaettuna neljää erilaista kiekkoa. Jako tehdään niiden lentonopeuden perusteella. Tässä alla listattuna eri kiekkoryhmät ja niiden ominaisuudet hitaimmasta nopeimpaan. Kiekkojen nopeudet ilmoitetaan usein myyjän sivustolla ja ovat väliltä 1-15.

 

Putterit - pyöreä ja korkea mutta ohut reuna. Tämä tarkoittaa suurempaa ilmanvastusta lennon aikana, joten kiekko lentää hitaammin ja kontrolloidummin. Putterit lentävät lähes poikkeuksetta melko suoraan. Lentoarvojen nopeudet vaihtelevat 2-4 välillä. Ammattilaisen heittämänä putterilla heitetään kilpailuissa useimmiten avaukset tai lähestymisheitot aina reiluun 100m asti, joiden halutaan pysähtyvän korin lähelle tai vaihtoehtoisesti metsäisellä väylällä linjan ollessa liian tiukka nopeammalle kiekolle. Hyvällä tekniikalla putteriheitto on siis puttaamisen lisäksi äärimmäisen tehokas ja käyttökelpoinen ase heittoarsenaalissa.

 

Midarit - hieman putterin reunaa matalampi ja paksumpireunainen kiekko. Reunan muoto on silti pyöreähkö. Ilmanvastus on hieman putteria pienempi, jolloin kiekko lentää hivenen nopeammin ja mahdollisesti putteria pidemmälle. Ominaista myös näille kiekoille on melko suoraviivainen lento. Midarien nopeudet ovat useimmiten 4-6 väliltä. Ammattilaisten heittämänä kiekkoa käytetään noin 80-120 metrin heittoihin ja useimmiten tiukempia linjoja vaativiin heittoihin.

 

Fairway-draiverit - Nämä kiekot eroavat jälleen midareihin verrattuna hieman terävämmällä reunallaan. Myös alapuolelta reuna eli rimmi on paksumpi ja kiekosta voi aluksi saada paremman otteen juuri tämän takia. Nopeudet fairway draivereissa ovat noin 7-9 välillä. Näillä kiekoilla ammattilaiset heittävät 100-140m heittoja, joissa yleensä on jo hieman enemmän tilaa väylällä. Fairway draivereissä loppufeidi eli käännös lopussa on jo hieman hitaampia kiekkoja suurempi.

 

Draiverit -  Selkeästi kaikkein teräväreunaisempia kiekkoja kaikista. Tuulenvastus on pieni ja kiekoilla on potentiaalia lentää todella pitkälle kovalla heitolla. Myös alapuolen reuna eli rimmi on paksu/leveä. Useimmat draiverit vaativat 90m+ heittopituuden, jotta niitä olisi järkevää tai tehokasta käyttää. Draiverien nopeudet vaihtelevat 10-14 välillä. Ammattipelaajat käyttävät draivereita eniten avausheitoissa, jotka kantavat 100-180m pituuksille väylästä riippuen. Loppufeidi draivereissa on hitaampiin kiekkoihin verrattuna suuri. Siksi ne eivät aina sovellu hyvin tiukkoihin metsäväyliin.

Miten tulkitsen kiekkojen lentonumeroita? Ylivakaa / vakaa / alivakaa kiekko

Lentonumerot löytyvät joidenkin kiekkojen päältä stämpistä. Ne ovat ihan hyvä apu aloittelevalle heittäjälle, mutta toisaalta ovat myöskin aina suuntaa antavia. Lentonumerot eivät siis aina kerro koko totuutta kiekkojen lennoista ja etenkin kauemmin pelanneet tämän jo varmasti tietävätkin. Samojen kiekkojen eri painoksissa on usein muotoeroja, jotka vaikuttavat joskus hyvin paljon lentorataan ja kiekon vakauteen. Kiekon profiilia katsomalla harjaantunut pelaaja pystyy jo hieman tulkitsemaan etukäteen kiekon lentorataa. On siis mahdollista, että kahdella samalla kiekolla on täysin eri profiili/muoto, mutta niiden lentonumerot ovat silti samat.

 

Lentonumeroiden sijaan kannattaakin opetella tunnistamaan hieman eri valmistajien kiekkovalikoimaa sekä mahdollisesti kysyä apua alan kaupasta tai ammattilaiselta. Yhdellä merkillä pelaaminen voi myös olla etu sillä kiekkovalmistajia on paljon ja eri kiekkojen välillä voi helposti mennä hieman sekaisin. Lähes jokaiselta kiekkovalmistajalta löytyy kyllä kiekot jokaisen pelaajan tarpeisiin.

 

Vasemmalta oikealle luettaessa lentonumerot tarkoittavat seuraavaa:

 

SPEED / NOPEUS - kiekon potentiaalinen lentonopeus. Nopeampi kiekko vaatii kovemman heiton. Hyvä suuntaa antava muistisääntö voisi olla nopeuden kertominen kymmenellä ja sen vertaaminen omaan heittopituuteen. Esimerkiksi jos oma heittopituus on 70 metriä ei välttämättä kannata heittää vielä fairway draivereita (6-8 nopeus) nopeampia kiekkoja.

 

GLIDE / LIITO - tämä numero kertoo kiekon liito-ominaisuuksista. Suurempi numero tarkoittaa parempaa liitoa. Numerot vaihtelevat 1-7 väliltä. Suurempi liitonumero tarkoittaa joskus myös, että kiekko on suora/alivakaa jos viimeinen numero eli FADE on pieni.

TURN/VAKAUS - tämä numero kertoo kiekon vakaudesta. Ylivakaa kiekko pyrkii aina hyvin nopeasti vasemmalle (oikean käden rystyheitto) ja alivakaa puolestaan pyrkii pitämään kiekkoa suorana tai kääntämään yli oikealle eli vastakkaiselle puolelle. Numerot vaihtelevat 0 ja -5 välillä ja suurempi negatiivinen arvo kertoo isommasta alivakaudesta kiekossa.

 

FADE / LOPPUKÄÄNTÖ - Fade eli kansankielisesti feidi kertoo, kuinka paljon tai helposti kiekko lähtee lopussa kaartamaan vasemmalle tai oikealle heitosta/heittokädestä riippuen. Suurempi feidi tarkoittaa suurempaa loppukääntöä. Feidillä on merkitystä myös kiekon vakauteen sillä suuremman feidin omaava kiekko käyttäytyy myös vakaammin ja varmemmin etenkin tuulisella säällä

 

Otetaan tarkasteluun esimerkkinä Prodigyn kolme eri draiveria ylivakaasta alkaen:

 

D1, D3, D5D1 - 13 / 5 / 0 / 3


Lähtökohtaisesti ylivakain Prodigyn D-sarjan draivereista. Hyvä liito, vakaus ja suurehko loppufeidi takaavaat, että tämä kiekko ei käännä kovin helposti yli vastatuulessakaan. D1 ei useimmiten ole aloittelijan kiekko ja vaatii noin 110+ heittopituuden alkaakseen toimia järkevällä tavalla.

 

D3 - 13 / 6 / -2 /  2

Tämä kiekko on D1 verrattuna jo huomattavasti suorempi eikä sitä voida kutsua enää ylivakaaksi kiekoksi. Kuten lähes kaikki tämän sarjan kiekot, vaatii D3:kin heittopituutta 100+ toimiakseen järkevänä valintana. Suoremman kiekon tästä tekee D1 verrattuna parempi liito, pienempi vakaus ja pienempi loppufeidi. Kovaa heitettynä D3 toimii siis hyvin pituusheittoon sillä se pyrkii kääntämään heiton aikana hieman yli kuitenkin palauttaen ja feidaten lopussa. Ilmalennon aikana saadaan näin pieni S-linja, jolla usein saadaan myös pisimmät heitot aikaiseksi.

 

D5 - 13 / 6 / -4 / 2

Kuten lentonumeroista huomaa, ne ovat melko samanlaiset D3 kiekkoon verrattuna. Erona kuitenkin on vakauden kohdalla -4, joka tarkoittaa jo melko alivakaata kiekkoa. 100m heittävälle D5 olisi siis luultavasti jo niin alivakaa kiekko, että se kääntäisi reilusti yli aina rolleriksi asti. Alivakaita kiekkoja käytetäänkin usein juuri rolleriheittoihin tai suuresta hyzer-kulmasta suoristaviin/ylikääntäviin heittoihin.

Mitä kiekkoja aloittelevalle heittäjälle?

Nopeus ei saa vielä kiekkoa lentämään pitkälle vaan nopeampi kiekko vaatii aina kovemman heiton lentääkseen. Tämä on yksi suurin virhe lajia aloittelevien keskuudessa sillä liian nopean kiekon valitseminen alkuun ei tuo useinkaan hyvää lopputulosta heiton pituuden ja kontrolloitavuuden suhteen. Liian usein radoilla näkee aloittelevien heittäjien heittävän nopeilla draivereilla 20-30m kaaria, jotka kääntyvät hyvin nopeasti vasemmalle/oikealle. Heittotekniikan lisäksi frisbeegolfin kohdalla lausahdus ”Ei ole välineurheilua” on täysin puppua. Aloittelevana heittäjänä ei kiekkoja tarvitse olla vielä montaa, mutta sopivia niiden tulee olla.

 

Lajia aloittavan pelaajan heittopituudet vaihtelavat paljolti muun muassa iän, lajitaustan ja fyysisen kunnon takia. Oletetaan kuitenkin, että suurin osa pystyy aloittaessaan heittämään noin 20-60m kaaria. Tällä heittopituudella kaikkein parhaimmat vaihtoehdot kiekoiksi ovat hitaampia puttereita ja midareita. Nopeampaa draiveria voi alkuun olla helpompi pitää kädessä ja heittää oikeaan suuntaan, mutta lentoradan ja suoran heiton kannalta selvä valinta näille pituuksille on juuri valita hitaampaa kiekkoa. Ne lentävät pidempään suoraan kevyellä heitolla eivätkä kaarra lopussa valtavasti. Onneksi lajia pelaavat usein jo neuvovatkin aloittelevia heittäjiä alkuun. 

Heitto ja heiton pituus kehittyy usein aluksi hyvin nopeasti ja 80-100m lähestyttäessä voikin sitten tarttua jo hieman nopeampaankin kiekkoon. 6-10 nopeuksiset fairway draiverit ovatkin tässä vaiheessa hyvä lisä bägiin.

Esimerkkejä oman bägin rakentamiseen Prodigyn tuotteilla

Muovilaadut menevät pehmeämmästä kovempaan 200 (pehmeä) - 750 (kova) välillä
Kiekkojen numerot kertovat vakaudesta. 1 ollen vakain ja siitä eteenpäin kiekon lentorata suoristuu/alivakautuu.

 

Heittopituus 40-60m

Putterit: basic-muovin eli 200/300 Pa4 ja/tai Pa3

Midarit: 300 tai 400 muovin M4 ja/tai M3

(Lähestymiskiekko - 300 tai 400 A4)

 

Heittopituus 60-80m

Putterit: 200-350 Pa3 ja/tai Pa4, heittoputteriksi 400 Pa3 tai Pa4

Midarit: 300 tai 400 muovin M3 ja/tai M4

Lähestymiskiekko  300 tai 400 A4

(Fairaway draiverit 300, 400 tai 750 F7 & F5)

 

Heittopituus 80-100m

Putterit: puttiin joku basic muovin Pa -kiekoista. Heittoputteriksi Pa4 (suora) & Pa1/Pa3 (vakaa)

Midarit: M4 (suora), M3/MX-3

Lähestymiskiekko: A3 ja/tai A2

Fairwayt: F3 (suora), F5/F7 (ylikääntävä), F1/F2 (vakaa)

Hybrid-draiverit: H3v2 ja mahd. FX-2 (ylivakaa)

 

Heittopituus 100m+

Putterit: basic-muovin putteri. Heittputterit oman maun mukaan joko basic tai premium muovilla

Midarit: M4/M3/MX-3

Lähestymiskiekko: A2 & A3

Fairwayt: F1/F2, F3, F5

Hybridit: FX-2, H3v2

Draiverit: 2-4 lennoltaan/muodoltaan erilaista D1, D2 tai D3 kiekkoa.